قطعا این جمله را بارها شنیده اید که پیشگیری بهتر از درمان است! این سخن در هر جایی کارکرد خود را دارد حتی در ساختمان! یکی از مهم ترین اقداماتی که باید در راستای حفاظت از ساختمان ها و به طور ویژه آپارتمان ها انجام داد، پیشگیری از خرابی لوازم ساختمان است. این خرابی می تواند شامل تأسیساتی مانند لوله های آب و گاز، سیم های برق، بدنه ساختمان مانند دیوارها، سقف ها، نمای ساختمان و تجهیزاتی مانند آسانسور باشد.
همچنین بخوانید: راه های افزایش امنیت ساختمان چیست؟
به منظور پیشگیری از بروز خرابی های وسیع که رفع آن ها زمان و هزینه زیادی را می طلبد، لازم است که اقداماتی از سوی مدیریت ساختمان و ساکنین انجام شود. ما در این مطلب به راه های پیشگیری از خرابی ناگهانی لوازم ساختمان می پردازیم. این راه ها می توانند مانع بروز خرابی های گسترده و در نتیجه کاهش هزینه های شما در درازمدت شوند.
چرا باید از خرابی های ساختمان پیشگیری کنیم؟
پیش از آنکه به اقدامات لازم جهت پیشگیری از خرابی ساختمان بپردازیم می خواهیم به ضرورت این پیشگیری اشاره کنیم. شما با اقدامات پیشگیرانه می توانید به نتایج زیر دست یابید:
- جلوگیری از بروز یک خسارت بزرگ و جدی،
- عدم پرداخت هزینه های گزاف و غیر قابل پیشبینی،
- کاهش اتلاف وقت و انرژی،
- کاهش چالش ها و تنش های ساختمان،
- افزایش عمر ساختمان،
- افزایش احساس امنیت ساکنین.
راه های جلوگیری از بروز خرابی ناگهانی ساختمان
به منظور پیشگیری به موقع از خرابی های ساختمان، ساکنین و به ویژه مدیریت ساختمان موظف به انجام اقداماتی هستند. توجه داشته باشید که هر چه اقدامات پیشگیرانه را با جدیت بیشتری انجام دهید از ساختمان خود بهتر محافظت نموده و در نتیجه در آینده دچار مشکلات کمتری خواهید بود.
1. بازرسی دوره ای ساختمان
منظور از بازرسی دوره ای این است که در بازه های زمانی مشخص تمامی تجهیزات، تأسیسات و لوازم ساختمان چک شود تا اگر پوسیدگی، خوردگی و هرگونه خرابی در حال اتفاق است سریعا تعمیر گردد. اگر خرابی ها در حالت اولیه باشند و یا به تازگی بروز پیدا کرده باشند خیلی ساده تر و سریع تر و با هزینه کمتری قابل جبران هستند.
این بازرسی شامل دو بخش است. تأسیسات و بدنه ساختمان. در ادامه به جزئیات هر کدام می پردازیم:
– تأسیسات و تجهیزات
در بررسی های دوره ای ساختمان باید تمامی تجهیزات و تأسیسات مورد بازرسی قرار گیرد یا به اصطلاح چک شود. بدین ترتیب شما از هرگونه خرابی فورا مطلع خواهید شد و پیش از آنکه خسارت جدی به ساختمان وارد شود فرصت کافی برای رفع آن خواهید داشت. منظور از تأسیسات موارد زیر است:
- لوله کشی های آب و گاز،
- تأسیسات ایمنی شامل کپسول آتش نشانی، خروجی اضطراری، سنسورهای ضد حریق و…)
- سیستم های برقی و الکترونیکی،
- سیستم های گرمایش و سرمایش،
- تجهیزات آسانسور،
- سیستم های هوشمند نظیر درب پارکینگ و دوربین های مداربسته.
یکی از راه های تشخیص به موقع و جلوگیری از خرابی بیشتر ساختمان، هوشمند کردن ساختمان است، برای مشاهده تجهیزات مورد نیاز هوشمند سازی ساختمان کلیک کنید.
– بدنه ساختمان
بجز تأسیسات و تجهیزات، بدنه ساختمان نیز باید مورد بازرسی دوره ای قرار گیرد. منظور از بدنه ساختمان موارد زیر است:
- سقف
- دیوارهای خارجی (شامل نما، پنجره ها، آب بندها، خروجی ناودان و…)
- پشت بام
- بالکن
- کف حیاط.
2. نظافت منظم ساختمان
شما باید همواره محل کار و زندگی خود را تمیز و مرتب نگاه دارید و علاوه بر واحد خود به تمیزی کل ساختمان اهمیت دهید. اهمیت به نظافت و حفظ تمیزی ساختمان علاوه بر زیبایی محیط زندگی شما به افزایش طول عمر ساختمان نیز کمک می کند. چرا که جمع شدن کثیفی و آلودگی موجب نفوذ باکتری در قطعات مختلف می شود و همین امر روند پوسیدگی و تخریب را تندتر می سازد.
3. تعمیر سریع و به موقع خرابی ها
نکته دیگری که در بحث راه های پیشگیری از خرابی ناگهانی لوازم ساختمان باید بدان اشاره کنیم تعمیر سریع خرابی هاست. ممکن است که شما بررسی های دوره ای را در ساختمان خود داشته باشید و متوجه خساراتی جزئی شوید، اما به دلیل کم اهمیت بودن خسارات اقدامی در جهت رفع آن ها انجام ندهید. در این صورت بازرسی شما هیچ کارکردی نخواهد داشت و عملا بی فایده خواهد بود.
شما باید به محض اطلاع از خسارات وارد شده در جهت برطرف نمودن آن ها گام بردارید. بنابراین از کارشناس و یا تکنسین مربوط به آن بخش استفاده کنید و تعمیر را به تأخیر نیندازید!
4. استفاده از متریال خوب و باکیفیت
کیفیت متریال در روند تخریب یک ساختمان نقش اساسی دارد. اگر شما از یک متریال بی کیفیت برای ساختمان استفاده کنید بدیهی است که باید منتظر تخریب زود هنگام آن نیز باشید. اما استفاده از مواد مرغوب و باکیفیت می تواند این اطمینان را به شما بدهد که برای سالیان طولانی نیازی به تعمیرات اساسی نخواهید داشت.
به طور کلی هر چه در یک ساختمان از مواد و مصالح بهتری استفاده شود، ساختمان در مواجه با عوامل محیطی دیرتر واکنش می دهد و در نتیجه عمر آن طولانی تر است. بنابراین در انتخاب متریال دقت کنید، صرفه جویی را کنار بگذارید و توجه داشته باشید که انتخاب متریال ارزان تر نه تنها به نفع شما نیست بلکه در درازمدت مخارج سنگینی را بابت تعمیر و تعویض به شما تحمیل می کند.
5. همکاری ساکنین در جهت حفظ ساختمان
در حفظ و نگهداری ساختمان تنها یک نفر مسئول نیست! بلکه همه ساکنین به نوعی مسئول هستند و باید در جهت حفاظت از ساختمان تلاش کنند. برخی گمان می کنند با پرداخت شارژ دیگر هیچ وظیفه ای در ساختمان ندارند. اما ابدا اینگونه نیست و همه ساکنین موظف به رعایت نکاتی در زمینه حفاظت از ساختمان هستند.
برای مشاهده 10 مورد از قوانین آپارتمان نشینی کلیک کنید.
برای مثال ساکنین آپارتمان باید در استفاده از تجهیزاتی مانند آسانسور دقت کافی داشته باشند. استفاده نادرست و بیش از ظرفیت آسانسور می تواند موجب خرابی آن شود و هزینه زیادی را به وجود آورد. در این جا به چند نمونه از وظایفی که ساکنین در قبال حفظ ساختمان بر عهده دارند اشاره می کنیم:
- استفاده درست از درب های هوشمند،
- مراقبت از گل ها و فضای سبز ساختمان،
- رعایت نظافت و تمیزی به ویژه در مورد مشاعات،
- استفاده صحیح و امن از حریم پشت بام، حیاط، پارکینگ و امکاناتی نظیر استخر، سالن ورزشی و… ،
- رعایت نکات مربوط به ایمنی ساختمان،
- دقت کافی برای آسیب نرساندن به محیط در زمان های حمل وسیله،
- مطلع کردن مدیر ساختمان از هرگونه خرابی در تأسیسات و تجهیزات.
6. بیمه ساختمان
بیمه یکی از موارد مفید و البته ضروری در ساختمان است. بیمه می تواند مواردی از قبیل آتش سوزی، خرابی از طریق سیل و زلزله و حتی سرقت را تحت پوشش قرار دهد و خسارات وارده را برای ساکنین جبران کند.
در مواردی که ملک استیجاری است نیز می توان از بیمه نامه مخصوص اجاره نامه استفاده کرد. خساراتی نظیر خراب کردن ملک توسط مستأجر و حتی عدم پرداخت اجاره تحت پوشش این بیمه قرار می گیرند و بدین ترتیب ریسک های مرتبط با مالکین کاهش می یابد.
نقش مدیر ساختمان در پیشگیری از خرابی لوازم ساختمان
مدیر ساختمان نقش اساسی در اجرای راه های پیشگیری از خرابی ناگهانی لوازم ساختمان دارد. او می تواند با جمع آوری شارژ ساختمان و یک برنامه ریزی اصولی، هزینه های لازم جهت بازرسی های دوره ای را تأمین کند و هرگونه خسارت جزئی را فورا برطرف سازد.
اما نکته ای که مدیر ساختمان در بحث خرابی ساختمان باید بدان توجه کند این است که نباید تمامی بار مسئولیت خرابی ساختمان را به دوش بکشد. او باید با گوشزد کردن نکاتی در جهت تمیز نگاه داشتن ساختمان و استفاده درست از تجهیزات و امکانات ساختمان به ساکنین، از آن ها بخواهد که در نگهداری ساختمان مشارکت لازم را داشته باشند.
یکی از بهترین راه هایی که مدیر ساختمان می تواند از طریق آن به طور مرتب نکات مهم را به ساکنین یادآوری کند استفاده از نرم افزارهای مدیریت ساختمان مانند نرم افزار مای لابی من است. در این برنامه ها به دلیل وجود تابلوی اعلانات و امکان تعامل با ساکنین می توان آموزش های لازم در این خصوص را به همه افراد و در کوتاه ترین زمان ممکن انتقال داد.
آیا میدانید مشکلات مدیریت ساختمان چیست؟ در این مطلب به 8 مورد از مشکلات یک مدیر ساختمان پرداخته شده است.
سوالات متداول
1. برای بازرسی دوره ای تجهیزات ساختمان از چه کسانی کمک بگیریم؟
شما باید از افراد متخصص و تکنسین در زمینه های برق، آب، گاز، تأسیسات، ایمنی و… استفاده کنید و از دانش و تخصص آن ها جهت بررسی های دقیق بهره بگیرید.
2. بهترین بازه زمانی برای بازرسی های دوره ای چقدر است؟
به طور معمول سالی یکبار برای بررسی سرویس ها و تجهیزات اقدام کنید.
3. چگونه راه های جلوگیری از بروز خرابی لوازم ساختمان را به ساکنین آموزش دهیم؟
مدیر ساختمان می تواند در یک جلسه حضوری به نکات مطرح شده در این مطلب اشاره کند و یا از طریق اپلیکیشن های مدیریت ساختمان از ساکنین بخواهد که در مسیر حفظ و نگهداری ساختمان کوشا باشند.
سخن پایانی
حفاظت از ساختمان امری ضروری است که همه ساکنین موظف به رعایت اصول آن هستند. همه ساکنین باید در جهت حفاظت از ساختمان کوشا باشند و این مسأله را مهم بشمارند. چنین ساختمانی به ندرت دچار خرابی و خسارت می شود و در نتیجه طول عمر و ماندگاری آن افزایش می یابد.
ما در این مطلب به راه های پیشگیری از خرابی ناگهانی لوازم ساختمان پرداختیم. رعایت این نکات می تواند از خرابی های شدید و هزینه های سنگین جلوگیری کند و اتلاف وقت و انرژی مدیریت و اهالی ساختمان را کاهش دهد.