فرقی نمی کند در یک خانه مستقل ساکن باشید و یا در یک آپارتمان چند طبقه؛ پرداخت قبوض یکی از اقداماتی است که باید همواره در موعد مقرر انجام دهید. اما تفاوتی که ملک مستقل با یک ساختمان چند واحدی دارد این است که شما در آپارتمان با چیزی به عنوان مشاعات روبه رو هستید و باید هزینه ای را بابت آن بپردازید.
ما در این مطلب قصد داریم نحوه محاسبه برق مشاعات ساختمان را شرح دهیم.
برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه محاسبه هزینه های مشترک آپارتمان ها کلیک کنید.
این مطلب می تواند به تمامی ساکنین آپارتمان و مدیران ساختمان کمک کند تا پاسخ سوالات خود را دریافت کرده و چالش های کمتری را تجربه کنند.
برق مشاع یعنی چه؟
مشاعات ساختمان شامل تمامی امکاناتی است که همه واحدها می توانند به طور یکسان از آن ها بهره ببرند. در واقع مشاعات ساختمان تحت تملک هیچ واحدی نیست و استفاده از امکانات آن منوط به رعایت قوانین هر ساختمان است.
به طور کلی حیاط، آسانسور، راه پله، لابی، پشت بام، استخر و… همه جزء مشاعات ساختمان محسوب می شوند. هر کدام از این امکانات نیز برای به کارگیری نیازمند صرف انرژی مانند آب و برق و گاز هستند. بنابراین انرژی مصرفی آن ها نیز جزء مشاعات محسوب می گردد. برای مثال برقی که برای نورپردازی نمای ساختمان، حیاط، لابی، راه پله ها، پارکینگ، پشت بام و… استفاده می شود برق مشاع است و تمامی واحدها در آن سهم دارند.
نحوه محاسبه قبض برق مشترک
طبق ماده 23 قانون تملک آپارتمان ها، شرکاء ساختمان موظفند در پرداخت هزینه های مستمر و هزینه هایی که برای حفظ و نگهداری قسمت های مشترک بنا مصرف می شود مشارکت نمایند.
از آن جا که هزینه برق مشاع جزء هزینه های نسبی ساختمان است و روی شارژ محاسبه می شود، بنابراین هر مدیری باید متناسب با ساختمان خود یک روش را برای محاسبه شارژ انتخاب کند و در طی جلسه ای به اطلاع مالکین برساند.
با سایر قوانین آپارتمان نشینی آشنا شوید.
بدین ترتیب مدیر ساختمان تمامی هزینه های مشاعات ساختمان که شامل قبوض هم می شوند را جمع می زند و از یکی از روش های زیر هزینه پرداختی هر واحد را مشخص می کند.
- محاسبه واحدی: در روش واحدی که برای مجتمع هایی با واحدهای یکسان اجرا می شود، هزینه شارژ از جمله هزینه قبض برق مشاعات به طور یکسان بین واحدها تقسیم می گردد.
- محاسبه متراژی: در این روش شارژ بر اساس متراژ تعیین می شود. یعنی هنگام تقسیم هزینه برق مشترک، واحدی که متراژ بیشتری دارد باید هزینه برق مشاع بیشتری نیز بپردازد.
- محاسبه نفری: این روش با تعداد نفرات ساکن در هر واحد مرتبط است. بدین معنا که یک واحد با تعداد 5 نفر باید شارژ بیشتری نسبت به یک واحد 2 نفره پرداخت کنند. ممکن است در خصوص هزینه قبوض این ابهام به وجود بیاید که همه واحدها به صورت مساوی از برق مشاع استفاده می کنند اما توجه داشته باشید که در صورتی که ساختمان مجهز به پمپ فشار قوی باشد در حین استفاده هر یک از ساکنین پمپ شروع به کار می کند و هزینه برق محاسبه می شود.
- محاسبه نفری متراژی: در این روش نسبت شارژی که برای متراژ تعیین می شود باید نسبت بیست به هشتاد با شارژ نفری داشته باشد. بسیاری از ساختمان ها از این روش محاسبه استفاده می کنند.
- محاسبه واحدی + متراژی: این مورد شامل یک هزینه ثابت است که همه واحدها به طور مساوی آن را پرداخت می کنند و یک هزینه متغیر که بر اساس متراژ هر واحد مشخص می شود.
- محاسبه واحدی + نفری: این سیستم نیز مانند روش قبلی شامل یک هزینه ثابت ماهیانه و یک هزینه متغیر بر اساس تعداد نفرات هر واحد است.
- محاسبه واحدی + نفری متراژی: در این روش هزینه ثابت ماهیانه هر واحد با مبلغی که از روش نفری متراژی محاسبه شده جمع می شود و هر واحد موظف به پرداخت شارژ واحد خود است.
- محاسبه نفری + متراژی: این مورد مجموع دو هزینه متغیر برای هر واحد است. بدین ترتیب هیچ واحدی شارژ ثابت ندارد و هر ماه شارژ پرداختی متغیر خواهد بود.
- محاسبه با برآورد هزینه ها: یکی دیگر از روش های محاسبه شارژ ساختمان این است که هر ماه آب به صورت نفری، گاز به صورت متراژی و محاسبه برق مشاعات ساختمان به صورت واحدی انجام گردد. سایر هزینه های ساختمان نیز به نسبت مساوی میان واحدها تقسیم شود. این روش کم چالش ترین روش برای تقسیم هزینه ها میان واحدهاست و جای هیچگونه اعتراضی را برای ساکنین نمی گذارد.
چه ساختمان هایی دارای قبض مشترک هستند؟
ساختمان هایی که در آن ها آب و گاز میان واحدها مشترک است و سیستم سرمایش و گرمایش مرکزی دارند دارای قبوض آب و گاز مشترک هستند. در مورد برق قضیه کمی متفاوت است.
در اغلب ساختمان ها کنتور برق هر واحد جداست و هر واحدی هزینه برق خود را به صورت جداگانه می پردازد، اما برق مشاعات دارای یک کنتور مجزاست و تنها محاسبه برق مشاعات ساختمان انجام می شود.
برای بررسی قوانین مشاعات ساختمان کلیک کنید.
قوانین مربوط به محاسبه قبض آب و برق و گاز مشترک
پرداخت قبوض مشترک دارای قوانینی است که اگر ساکنین ساختمان ندانند دچار ابهامات بسیاری می شوند. در این بخش به مهم ترین قوانین در این خصوص اشاره خواهیم کرد:
-
قانون مالک و مستأجر
یکی از مهم ترین قوانین در خصوص قبوض مشترک بحث مالک و مستأجر است. قانون کلی این است که مستأجرین مکلف به پرداخت هزینه های مصرفی هستند و هزینه تعمیرات اساسی با مالکین است. پرداخت قبوض مشاعات نیز جزء هزینه های مصرفی محسوب می شود، اما همه چیز بسته به توافقات صورت گرفته در قولنامه می تواند متغیر باشد.
-
قانون واحد خالی
قانون بعدی مربوط به واحدهای خالی از سکنه است. طبق قانون واحدهای خالی از سکنه ملزم به پرداخت شارژ ماهیانه هستند. اگر شارژ دارای مبلغ ثابت و متغیر باشد با توافق کلیه مالکین ساختمان، واحد خالی می تواند تنها مبلغ ثابت را پرداخت کند، اما به طور کلی اگر قانون ساختمان برای همه واحدها یکسان است واحد خالی نیز موظف به پرداخت شارژ کامل می باشد.
-
قانون عدم پرداخت
طبق قانون اگر واحدی هزینه های مشترک ساختمان را پرداخت نکند، مدیر ساختمان می تواند با ارسال اظهارنامه بدهی آن واحد را مطالبه کند و واحد متخلف باید ظرف مدت 10 روز هزینه های لیست شده در اظهارنامه را پرداخت نماید.
محاسبه قبض آب و برق و گاز مشترک توسط چه کسی صورت می گیرد؟
در ساختمان های کوچکتر مدیر ساختمان به تنهایی وظیفه محاسبه هزینه ها و تقسیم مبالغ پرداختی میان واحدها را بر عهده دارد، اما در مجتمع های بزرگ و برج هایی با واحدهای زیاد هیئت مدیره که متشکل از تیمی چند نفره است این کار را انجام می دهند.
اما یک روش بسیار ساده تر نیز وجود دارد و آن استفاده از نرم افزارهای مدیریت ساختمان نظیر نرم افزار مای لابی من است. در این نرم افزار به راحتی می توان از از امکاناتی نظیر تقسیم شارژ، اعلام بدهی هر واحد و درگاه پرداخت استفاده کرد و بدون خطا و اتلاف وقت هزینه های هر واحد را دریافت کرد.
آیا درباره نحوه مدیریت مشاعات ساختمان اطلاع دارید.
سوالات متداول
بهترین روش محاسبه قبوض مشاعات برای هر واحد چیست؟
بهترین روش، محاسبه با برآورد هزینه هاست. در این روش آب بر اساس نفر، گاز بر اساس متراژ و برق بر اساس واحد تقسیم می گردد.
آیا می توان برای برق مشاع کنتور جدا درخواست کرد؟
بله، امکان دریافت کنتور جدا برای برق مشاع وجود دارد.
آیا در شارژ نفری نوزاد به اندازه یک فرد بالغ محاسبه می شود؟
بله، نوزاد نیز مصارفی مانند شست و شو را در بر می گیرد.
بهترین روش، محاسبه با برآورد هزینه هاست. در این روش آب بر اساس نفر، گاز بر اساس متراژ و برق بر اساس واحد تقسیم می گردد.
بله، امکان دریافت کنتور جدا برای برق مشاع وجود دارد.
بله، نوزاد نیز مصارفی مانند شست و شو را در بر می گیرد.
سخن پایانی
پرداخت هزینه های مربوط به مشاعات ساختمان مانند قبوض آب و برق و گاز یکی از چالش هایی است که در آپارتمان ها و مجتمع ها وجود دارد. ما در این مطلب تلاش کرده ایم تمامی نکات مربوط به نحوه محاسبه برق مشاعات ساختمان را شرح دهیم و به همه نکات مربوط به آن اشاره کنیم.
چنان چه مدیر یک ساختمان هستید و یا در آپارتمان ساکنید و می خواهید درباره نحوه محاسبه قبوض مشترک اطلاعاتی را به دست بیاورید این مطلب را از دست ندهید.