زندگی آپارتمانی درعینحال که مزایای خود را دارد، با چالشهایی نیز همراه است که مدیریت هزینهها یکی از آنها محسوب میشود. شارژ ساختمان به مخارج ساختمان مربوط است و هر واحد بایستی ماهیانه مبلغ مشخصی را پرداخت کند، اما محاسبه شارژ ساختمان در بسیاری از موارد با چالشهای متعددی مواجه میشود. بهخصوص زمانی که تعداد واحدهای آپارتمان و ساکنین زیاد باشد. استفاده از نرمافزارهای مدیریت ساختمان یک راهحل جدید و نوین برای حل این مشکل محسوب میشود.
عوامل مؤثر بر تعیین میزان شارژ ساختمان
شارژ ساختمان هر ماه توسط تمامی واحدها به مدیر ساختمان پرداخت میشود تا بابت هزینههایی صرف شود که برای ساختمان در طول ماه ایجاد خواهد شد. فاکتورهای مختلفی در تعیین میزان شارژ ساختمان مؤثر هستند. بهعنوانمثال تعداد واحد، تعداد ساکنین، بیمه، هزینههای مشترک مثل آب، برق، گاز، هزینههای بازسازی ساختمان، تعمیرات و نظافت از جمله برخی از این موارد محسوب میشوند. از طرفی، ایمنسازی و مدیریت فضاهای عمومی ساختمان نیز باید با استفاده از شارژ ساختمان انجام شود.
آیا میدانید مزایای هوشمند سازی ساختمان چیست و هزینه آن چقدر است؟
برای مثال نگهداری و رسیدگی به باغچه ساختمان یک از مسئولیتهای مدیر ساختمان است که هزینههای آن از شارژ ساختمان تأمین میشود. به همین دلیل محاسبه شارژ ساختمان به طور دقیق بسیار مهم میباشد. از طرفی، مدیر ساختمان ممکن است افرادی را برای نظارت بر کارهای ساختمان استخدام کند. این افراد شامل نگهبان، سرایدار، باغبان، نظافتچی و… هستند. حقوق و دستمزد این افراد باید توسط شارژ ساختمان پرداخت شود و مدیر ساختمان بر عملکرد آنها نظارت داشته باشد.
انواع شارژ ساختمان
شارژ ساختمان انواع مختلفی دارد که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند. انواع شارژ ساختمان عبارتند از:
- شارژ ذخیره
این شارژ بیشتر مخصوص ساختمانهای بزرگ با واحدهای بسیار است. این هزینه در اصل نقش یک پسانداز را دارد و برای مواقع ضروری ذخیره میشود. زمانی که به طور ناگهانی آسانسور، تأسیسات و یا سایر تجهیزات موجود در ساختمان با مشکلاتی مواجه میشود ممکن است هزینههای بسیاری به ساکنین تحمیل شود. در چنین شرایطی استفاده از شارژ ذخیره میتواند یک راهکار بسیار مناسب برای جلوگیری از تحمیل ناگهانی هزینهها بر ساکنین باشد.
- شارژ عمومی
این شارژ برای مصارف معمولی و عمومی ساختمان استفاده و همان هزینهای است که ماهیانه از تمامی واحدها گرفته میشود. محاسبه شارژ ساختمان اغلب شامل هزینههایی نظیر نظافت، نگهبان، سرایدار و… است که به طور ثابت بخشی از هزینهها را به خود اختصاص میدهند.
- شارژ عمرانی
شارژ عمرانی نوعی هزینه است که بایستی توسط مالکین ساختمان پرداخت شود و مستأجرین نباید آن را پرداخت کنند. این شارژ برای هزینههای ساختمان و عمرانی از جمله نما، پشتبام، ایزوگام، درب پارکینگ و… صرف میشود.
روش های محاسبه شارژ ساختمان
حال ممکن است برای شما این سؤال پیش بیاید که شارژ ساختمان چگونه محاسبه میشود. معیارهای مختلفی برای محاسبه شارژ ساختمان وجود دارد که بر میزان هزینههای هر واحد مسکونی تأثیر میگذارد. بسته به آنکه از کدام روش برای تعیین میزان شارژ استفاده شود، میزان هزینهها متفاوت خواهد بود. شارژ ساختمان را میتوان بر اساس واحد، نفرات، متراژ و متراژ – نفری تعیین کرد. در ادامه به بررسی روشهای مختلف تعیین شارژ ساختمان میپردازیم:
1. تعیین میزان شارژ ساختمان بر اساس تعداد واحد
شارژ واحدی برای ساختمانهایی مناسب است که هر واحد بهصورت مجزا کنتور آب، برق و گاز خود را دارد. در چنین شرایطی تنها هزینههای عمومی ساختمان بر اساس تعداد واحد تقسیم میشود و هر واحد یک هزینه معین را میپردازد. این نحوه محاسبه شارژ ساختمان برای ساختمانهای مسکونی و تجاری مناسب است.
2. محاسبه شارژ بر اساس تعداد نفرات
بسیاری از ساختمانها که دارای سیستم آب مشترک هستند، از این روش برای محاسبه میزان شارژ ماهیانه استفاده میکنند. در این روش تعداد ساکنین هر واحد معیار است و برایناساس شارژ تعیین میشود. بهعنوانمثال اگر شارژ برای هر فرد ۲۰ هزار تومان در نظر گرفته شود، یک خانواده ۴ نفری باید ۸۰ هزار تومان هزینه پرداخت کنند. البته برخی ساختمانها کودکان زیر ۵ سال را در محاسبه خود در نظر نمیگیرند.
همچنین بخوانید : بررسی 8 مورد از مشکلات و چالش های مدیریت ساختمان و راه حل رفع آنها
3. نحوه محاسبه شارژ ساختمان بر اساس متراژ
این روش محاسبه شارژ ساختمان برای ساختمانهای دارای منابع مشترک مناسب است. در این روش برای هر مترمربع یک هزینه در نظر گرفته میشود و سپس با توجه به متراژ خانه میزان نهایی شارژ تعیین خواهد شد. بدیهی است هرچقدر خانه بزرگتر باشد، هزینه شارژ بیشتر خواهد بود. این روش برای ساختمانهایی که دارای واحدهایی با متراژ متفاوت است، مناسب میباشد.
4. محاسبه میزان شارژ ساختمان بر اساس متراژ – نفری
این نحوه محاسبه برای واحدهایی با منابع یکسان و متراژهای متفاوت مناسب است. در این روش هم تعداد افراد یک واحد و هم متراژ آن در نظر گرفته میشود. بهعنوانمثال اگر شارژ بهازای هر فرد ۲۰ هزار تومان باشد، شارژ متراژی آن برابر %۲۰ از شارژ نفری است؛ یعنی ۴ هزار تومان. این روشی بسیار عادلانه و منطقی برای تعیین شارژ است.
ازاینرو، روشهای متعددی برای محاسبه شارژ ساختمان توسط مدیریت وجود دارد و به همین دلیل تعیین و جمعآوری شارژ ساختمان با چالشهای مختلفی همراه است.
چالش های محاسبه شارژ ساختمان
تعیین میزان شارژ ساختمان بهخصوص در آپارتمانهایی که تعداد واحد زیاد دارند، بسیار دشوار است. حتی در بسیاری از موارد ممکن است بین اعضای یک ساختمان بر سر میزان شارژ ماهیانه اختلافنظر وجود داشته باشد. برخی از چالشهای محاسبه شارژ ساختمان عبارتند از:
1. بررسی دقیق میزان هزینه های ساختمان
محاسبه دقیق میزان شارژ ساختمان نیاز به زمان بسیاری دارد؛ چراکه باید تمامی هزینههای یک ماه ساختمان به طور دقیق محاسبه شود. بهعلاوه، شرایط ویژهای مثل بروز خرابی در تأسیسات یا آسانسور نیز باید در نظر گرفته شود. به همین دلیل انجام ماهیانه این کار میتواند زندگی شخصی مدیر ساختمان یا هیئتمدیره را تحتتأثیر قرار دهد.
بهطوریکه در برجهای مسکونی با تعداد ساکنین زیاد اغلب افراد تمایلی به پذیرفتن این مسئولیت ندارند و مدیر ساختمان با روشهایی مثل قرعهکشی برای یک دوره کوتاه انتخاب میشود. متأسفانه با هر تغییر در مدیریت ساختمان نیز شیوههای محاسبه شارژ تغییر کرده و در نتیجه مبالغ تعیین شده در هر دوره برای شارژ ساختمان نیز متفاوت خواهد بود.
2. انتخاب روش تعیین شارژ ساختمان
سیستمی که برای محاسبه شارژ ساختمان در نظر گرفته میشود باید بهقدری دقیق و حسابشده باشد که به تغییر مداوم آن نیازی نباشد. به طور مثال تغییر ماهیانه مبلغ شارژ میتواند سبب نارضایتی ساکنین و حتی واریز مبالغ اشتباهی شود که اصلاح آنها نیز زمانبر است. بهعلاوه، شارژ ساختمان باید کاملاً عادلانه بین اعضای ساختمان تقسیم شود تا نارضایتیها به حداقل برسد.
انتخاب این روش که هزینهها بر تعداد واحد تقسیم شود یا تعداد ساکنین نیز خود یک چالش اساسی است که میتواند اختلافاتی را به همراه داشته باشد.
3. اطلاع رسانی صحیح به ساکنین و مالکین
اطلاعرسانی و جمعآوری شارژ ماهیانه نیز یکی دیگر از چالشهای مدیریت برجهای مسکونی است. دسترسی بهتمامی ساکنین در برجهایی که تعداد زیادی واحد دارند بسیار دشوار است. از طرفی، اطلاعرسانی به شیوههای سنتی نظیر نصب اطلاعیه در تابلوی اعلانات ساختمان نیز احتمالاً بهاندازه کافی کارآمد نباشد.
در چنین شرایطی استفاده از یک نرمافزار مدیریت ساختمان ضروری به نظر میرسد. این نرمافزار به شما کمک میکند تا بهراحتی میزان شارژ ساختمان را تعیین و از هدر دادن وقت خود جلوگیری کنید.
نرم افزار مدیریت ساختمان چیست؟
خوشبختانه پیشرفت تکنولوژی برای محاسبه شارژ ساختمان نیز به کمک مردم آمده است. این نرمافزار به افراد کمک میکند تا بهراحتی به محاسبه شارژ ساختمان و جمعآوری آن اقدام کنند. از طرفی، مدیر ساختمان میتواند بهراحتی موارد درخواست تعمیر و نگهداری را در این اپلیکیشن مدیریت کند. با استفاده از نرمافزار مدیریت ساختمان هر کدام از ساکنین میتوانند خرابی در فضاهای عمومی و اشتراکی ساختمان را در آن ثبت کنند تا در سریعترین زمان ممکن پیگیری شود. این کار مدیریت هزینهها و تعیین میزان شارژ را آسانتر خواهد کرد.
از طرفی، نرم افزار مدیریت ساختمان این امکان را فراهم میکند تا ساکنین و مالکین در جریان اطلاعیههای مدیر ساختمان قرار بگیرند. در واقع این نرمافزار یک تابلوی اعلانات در فضای مجازی برای ساختمان ایجاد میکند که مدیر ساختمان میتواند بهراحتی میزان شارژ ماهیانه را در آنجا اطلاعرسانی کند. البته کاربردهای این اپلیکیشن تنها به این مورد محدود نمیشود. علاوه بر محاسبه شارژ ساختمان و مدیریت آن، نرم افزار مدیریت ساختمان امکان پرداخت آسان و سریع شارژ ساختمان را نیز فراهم میکند.
یکی از بهترین نرم افزارهای شارژ ساختمان، نرم افزار مای لابی من می باشد که یک مدیریت عالی در این زمینه خواهید داشت.
این نرمافزار به درگاههای بانکی متصل است که سبب میشود ساکنین بدون مراجعه حضوری و بهصورت آنلاین شارژ ماهیانه خود را پرداخت کنند. بهعلاوه، با استفاده از این برنامه کاربردی میتوان مدیریت امکانات رفاهی ساختمان، بهروزرسانی اطلاعات واحدها مسکونی، برنامهریزی جلسات و رویدادها را نیز انجام داد. همچنین، مدیریت ساختمان میتواند دررابطه با موضوعات مختلف از ساکنین نظرسنجی کند و متناسب با آن تصمیمگیریهای لازم را انجام دهد.
سؤالات متداول
1. شارژ ساختمان از چه کسانی دریافت می شود؟
شارژ ساختمان از ساکنین واحد مسکونی که میتواند مالک یا مستأجر باشند دریافت میشود.
2. مدیریت ساختمان می تواند به یکباره میزان شارژ ساختمان را تغییر دهد؟
محاسبه شارژ ساختمان از وظایف مدیریت است که باید آن را پس از تصویب در جلسه با ساکنین ساختمان اجرایی کند.
3. محاسبه شارژ ساختمان بر اساس نفرات چگونه است؟
در این روش، هزینههای ساختمان بر تعداد نفرات ساکن در برج مسکونی تقسیم میشود که استفاده از آن با چالشهای متعددی همراه است.
4. نرم افزار مدیریت ساختمان بر روی سیستم اندروید قابل اجرا است؟
بله. مالکین، ساکنین و مدیر ساختمان میتوانند این نرمافزار را بر روی تلفنهای همراه خود بهآسانی نصب و از آن استفاده کنند.
5. آیا واحدهای خالی هم باید شارژ پرداخت کند؟
بله طبق قانون 4 تملک آپارتمان ها، واحدهای خالی نیز باید شارژ ساختمان را پرداخت کنند اما کمی نسبت به واحدهایی که افراد زندگی می کنند متفاوت خواهد بود. واحدهای خالی باید هزینه نگهداری مجتمع مانند ایزوگام را پرداخت کنند اما هزینه های مربوط به شارژ و مصرفی مانند هزینه آب، برق و گاز نیاز به پرداخت ندارند.
جمعبندی
سکونت در برجهای مسکونی خیلی زود جایگزین خانههای ویلایی در زندگی شهری شد. مدیریت چنین ساختمانهایی با تعداد ساکنین زیاد با چالشهای بسیاری همراه است. یکی از مهمترین این چالشها نحوه محاسبه شارژ ساختمان و مدیریت آن میباشد. برای این کار باید عوامل متعددی نظیر میزان هزینه ماهیانه برای نگهداری از فضاهای عمومی ساختمان، هزینه برق، آب و گاز، خرابیهای احتمالی در تأسیسات یا آسانسور در نظر گرفته شود، به همین دلیل محاسبه آن دشوار است.
امروزه از نرم افزار مدیریت ساختمان برای محاسبه میزان شارژ برجهای مسکونی و مدیریت هزینهها استفاده میشود. این نرمافزار امکان محاسبه دقیق شارژ ساختمان، اطلاعرسانی آسان شارژ ماهیانه به ساکنین و پرداخت آنلاین این هزینه توسط مالکین و ساکنین را فراهم میکند.