با پیشرفت تکنولوژی در بخش های مختلف زندگی انسان، نمی توان فرآیند کنترلی، نگهداری، تعمیرات، حفاظت و… ساختمان را همچنان به روش سنتی مدیریت کرد. اجرای هوشمند سازی ساختمان کمک می کند با ایجاد آسایش بیشتر برای ساکنین، سطح مراقبتی، امنیتی، ایمنی و حفاظتی بالاتری در ساختمان ایجاد شود. سیستم روشنایی، سیستم گرمایش و سرمایش، سیستم اعلام و اطفاء حریق، سیستم صوتی تصویری، موتور خانه، سامانه کنترل تردد، سامانه حفاظت پیرامونی و دوربین های مدار بسته و … بخشی از مواردی هستند که در هوشمند سازی ساختمان باید به آنها توجه شود. برخی نرم افزارها و APP ها در بستر اندروید، ویندوز و IOS فرآیند کنترلی و مدیریت هوشمند ساختمان را آسان تر می کنند. در این مقاله علاوه بر بررسی کامل هوشمند سازی ساختمان، مزایا و معایب آن و … به معرفی نرم افزار mylobbyman خواهیم پرداخت که در کنترل امور ساختمان هوشمند، در کنار ماست.
هوشمند سازی ساختمان چیست؟
فرآیند هوشمند سازی ساختمان شامل مجموعه ای از سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری است که سطح اجرایی امور ساختمان را ساده سازی می کند و از طریق سنسورهای مختلف، برنامه های زمانبندی سیستمی یا برنامه های شخصی سازی شده، انجام تنظیمات نرم افزاری و …. تمام موارد زیرساختی ساختمان و تاسیسات آن قابل کنترل و مدیریت می باشد.
نمونه های سیستم هوشمند می توان به حسگرهای روشنایی، حسگرهای دمایی، تهویه هوا، حسگر تردد، دزدگیرها و … اشاره کرد.
با اجرای هوشمند سازی ساختمان می توان در مجتمع های بزرگ و مجموعه های مسکونی، شهرک ها و … با سرعت بالایی امور را مدیریت کرد، مشکلات را برطرف کرد، از انجام کارهای فیزیکی سنگین جلوگیری کرد و در نهایت می توان به مقدار قابل توجهی در مصرف برق، گاز و آب صرفه جویی کرد.
راه های هوشمند سازی ساختمان
سطح هوشمند سازی ساختمان بسیار گسترده است و می تواند فقط شامل یک سیستم کنترل از راه دور روشنایی باشد و یا اینکه در بالاترین سطح سخت افزاری و نرم افزاری شامل انواع حسگرهای مختلف در تاسیسات ساختمان باشد. تنوع تجهیزات هوشمند، نرم افزارها و … روش های متنوعی را برای هوشمند سازی ساختمان فراهم کرده اند که دو روش با سیم و بدون سیم از نظر زیرساختی مد نظر قرار می گیرد. در هوشمند سازی با سیم، رابط دسترسی فیزیکی و از طریق سیم کشی های مرتبط بین حسگرها می باشد و در حالت بی سیم، دسترسی از طریق شبکه و wifi است. متناسب با این زیرساخت ها سطح بعدی تجهیزات هوشمند سازی در دسته های مختلف زیر تهیه می شوند:
- نور و روشنایی هوشمند با قابلیت کنترل مرکزی به همراه حسگرهای حرکتی در راهروها، پله ها، پارکینگ، لابی و …
- سیستم صوتی تصویری هوشمند با پخش همگن صدا در نقاط مختلف خانه
- لوازم خانگی هوشمند مانند جاروبرقی مرکزی، غذا سازها و …
- تهویه هوشمند محیط با قابلیت شخصی سازی
- نظارت لحظه ای هوشمند شامل دوربین های مدار بسته، دوربین های دید در شب، حسگر حرارتی و …
- ایمنی هوشمند شامل قفل های ورودی با قابلیت تشخیص اثر انگشت. سیستم دزدگیر. سیستم اعلام حریق، سیستم اطفاء
- کنترل از راه دور هوشمند شامل انجام تنظیمات بر روی اجزای مختلف یک خانه هوشمند، قطع کردن شیرهای گاز، خاموش کردن تاسیسات، فعال کردن سیستم ایمنی و نظارتی
- تاسیسات هوشمند شامل گرمایش، سرمایش، هوشمند سازی شیر ورودی گاز، پکیج ها، تنظیم دما و ….
امکان هوشمند سازی برای یک ساختمان از یک دسته تا تمام موارد فراهم می باشد.
تجهیزات لازم در سیستم هوشمند سازی ساختمان
هوشمند سازی در ساختمان برای افزایش کارایی تجهیزات مختلف در ساختمان اجرایی می شود تا سطح کاربری را ساده تر کند و مصرف انرژی را تا مقدار قابل توجهی کاهش دهد. تمام تجهیزاتی که در این زمینه استفاده شوند، به صورت مستقیم و غیر مستقیم شامل تجهیزات لازم برای سیستم هوشمند سازی ساختمان می باشند که عبارتند از:
- انواع حسگرها و سنسورها:
سنسورهای حرکتی، سنسور دمایی، سنسور روشنایی، سنسور دود و … از جمله این سنسورها می باشند که در این دسته می توان به نمونه هایی مانند سنسور کلید لمسی، ترموستات، سنسور رطوبت، سنسور نشت گاز، سنسور هواشناسی، سنسور باد، تایمرهای دیجیتالی، سنسور شکست شیشه، سنسور مگنت باز شدن دربها و پنجره ها و .. اشاره کرد.
- کنترلرها و عملگرها:
تمام داده های دریافتی از سنسورها باید مورد پایش و بررسی قرار بگیرند. موارد هشداری باید اطلاع رسانی شوند، موارد خطر به صورت اعلام وضعیت لحظه ای از طریق آژیر و چراغ ها منتقل شوند و موارد ثبتی توسط هاردهای ذخیره سازی، ثبت شوند. کنترلرها و عملگرها از رله های برقی برای تغییر وضعیت اتصال برق کمک می گیرند.
- سرورها :
با استفاده از این سرورها یا کمک گرفتن از رابط های گرافیکی می توان اطلاعات لحظه ای را توسط نرم افزارها و اپلیکیشن های مختلف دریافت کرد و به سرعت به آنها رسیدگی کرد. برخورداری از شبکه اینترنت ثابت، شبکه وای فای و … برای ارسال و انتقال اطلاعات نیاز می باشد.
مزایای هوشمند سازی ساختمان
استفاده از تجهیزات هوشمند سازی چه در بستر سخت افزاری و چه در بستر نرم افزاری، مزایای مهمی را برای استفاده کننده فراهم می کند که برخی از آنها عبارتند از:
- کاهش مصرف انرژی : با امکان کنترل از راه دور می توان وضعیت روشنایی، وضعیت سرمایش و گرمایش، وضعیت تهویه هوا و … را کنترل کرد و تا مقدار قابل توجهی در مصرف انرژی صرفه جویی نمود.
- افزایش سطح ایمنی و حفاظتی : برخورداری ساختمان از حسگرهای حرکتی، دوربین های مدار بسته، تجهیزات کنترل تردد و … سطح ایمنی را افزایش می دهد و احتمال سرقت، خرابی و … را کاهش می دهد.
- ایجاد کاربری راحت تر: کنترل تمام تجهیزات به صورت هوشمند سطح کاربری ساده تری را برای فرد فراهم می کند تا اینکه بخواهد خودش به تمام تجهیزات رسیدگی کند و همه آنها را کنترل نماید.
- افزایش ارزش دارایی: با هوشمند سازی، ملک مورد نظر و تجهیزات آن دچار افزایش قیمت می شوند و ملک در زمان فروش با قیمت بالاتری فروخته می شود.
- قابلیت کنترل از راه دور: خیلی وقت ها یادمان می رود کاری را در خانه انجام بدهیم و در سفر و مسیر متوجه آن می شویم، با کمک تجهیزات هوشمند سازی می توانیم به خاموش کردن چراغ ها، تنظیم دمای خانه، کنترل وضعیت درب ها، کنترل وضعیت فضای خانه و … بپردازیم.
بخش نرم افزاری مدیریت ساختمان هوشمند
برای اینکه بتوانیم ساختمان های مسکونی، مجتمع های تجاری، برج ها و … را به صورت کامل مدیریت کنیم و از هوشمند سازی آن بازدهی مناسبی را بدست آوریم، خوب است که نرم افزارهای تخصصی در این زمینه را استفاده کنیم. یکی از این نرم افزارها، اپلیکیشن مای لابی من می باشد. در این نرم افزار مجموعه کاملی از وضعیت اتفاقاتی که باید در ساختمان بیافتد را تحت کنترل داریم.
با کمک این نرم افزار جامع فرآیند مدیریتی مجتمع های بزرگ آسان می شود. خدمات رفاهی به راحتی کنترل می شوند، مواردی مانند تعمیر و نگهداری تاسیسات منظم انجام می شود، شارژ ماهیانه به صورت سیستمی پرداخت می شود و اطلاعات مربوط به ساختمان و مجتمع به صورت لحظه ای و جامع به تمام ساکنین ارائه می گردد. با کمک این نرم افزار یک ارتباط منظم بین مدیر مجموعه و ساکنین شکل می گیرد. شرکت در نظرسنجی ها، اعلام مشکلات، پرداخت شارژ، رزرو امکانات رفاهی و … از جمله خدمات نرم افزار مای لابی من برای ساکنین است.
هزینه انجام هوشمند سازی ساختمان
هزینه تجهیزات در برندهای مختلف متفاوت است. همچنین تعداد بخش های هوشمند سازی نیز در قیمت نهایی اثر گذار است. متناسب با برند تجهیزات و بخش های مورد نیاز برای هوشمند سازی قیمت برآورد می گردد.
سوالات پر تکرار
1. هوشمند سازی ساختمان شامل چه بخش هایی می شود؟
تمام بخش های مختلف ساختمان که دارای کاربری یا قابلیت تنظیم شدن هستند مانند سیستم روشنایی، سیستم امنیتی، سیستم تاسیسات، دستگاه های صوتی تصویری، سیستم آبیاری گیاهان خانگی، لوازم الکتریکی، لوازم خانگی و … را می توان هوشمند سازی کرد.
2. آیا برای هوشمند سازی نیاز به تخریب ابنیه ای می باشد؟
خیر، بخش زیادی از سیستم هوشمند سازی را می توان از طریق بی سیم و با کمک wifi بدون نیاز به تخریب انجام داد.
3. چرا یک ساختمان به هوشمند سازی نیاز دارد؟
برای بالا بردن سطح کیفیت زندگی، افزایش ایمنی، کارکرد راحت تر تجهیزات، کاهش مصرف انرژی و قابلیت کنترل از راه دور نیاز است ساختمان هوشمند گردد.
4. آیا هوشمند سازی فقط محدود به خانه های مسکونی است؟
خیر، هر ساختمانی که دارای سطح گسترده ای از تجهیزات و لوازم می باشد، با هر نوع کاربری چه تجاری، چه اداری، چه خدماتی و …. را می توان هوشمند کرد و شرایط را برای رفاه استفاده کنندگان فراهم نمود.
5. هوشمند سازی خانه چقدر طول می کشد؟
بین 5 تا 15 روز فرآیند هوشمند سازی خانه به طول می انجامد که به عواملی مانند سطح هوشمند سازی، تعداد بخش هایی که نیاز است هوشمند سازی انجام شود و سطح تجهیزات بستگی دارد.
6. آیا با قطع اینترنت امکان استفاده از تجهیزات هوشمند وجود ندارد؟
فقط قابلیت کنترل هوشمند تجهیزات از مدار خارج می شود و برای مدت کوتاهی تا وصل شدن مجدد اینترنت نیاز است به صورت سنتی از بخش های مختلف استفاده نمایید.