با پیشرفت و گسترش زندگی شهری بسیاری از افراد به شهرهای بزرگ کوچ کردند و آپارتمانها را بهعنوان محل زندگی خود برگزیدند. با رواج زندگی در آپارتمانهای شلوغ و پرجمعیت، اهمیت قوانین آپارتمان نشینی پررنگتر شد. این قوانین در اصل برای ساکنین یک ساختمان چهارچوب تعیین و آدابی را برای آنها مشخص میکند که ملزم به رعایت آن هستند. با کمک این قوانین زندگی در آپارتمانها نظم دو چندانی به خود میگیرد.
منظور از فرهنگ آپارتمان نشینی چیست؟
قبل از آن که به بررسی مهمترین قوانین آپارتمان نشینی پرداخته شود بایستی بدانید منظور از فرهنگ آپارتمان نشینی چیست؟ بهطورکلی فرهنگ آپارتمان نشینی به مجموعه آداب و کارهایی گفته میشود که تمامی ساکنین یک ساختمان بایستی آن را رعایت کنند. بهعنوانمثال بلند حرف زدن در راهرو، سروصدا کردن بهطوریکه همسایهها را بیازارد، مهمانی گرفتن بدون توجه به همسایهها، صدای بلند موزیک، تعمیرات پر سروصدا، اسبابکشی با آسانسور، آشغال ریختن و عدم رعایت نظافت، بههم ریختن نمای ساختمان و… از جمله کارهایی هستند که از آداب و فرهنگ آپارتماننشینی به دورند.
این موارد باعث آزار و اذیت همسایههای دیگر میشوند و نظم آپارتمان را به هم میریزند. زمانی که تعداد واحدهای مسکونی آپارتمان نیز زیاد باشد کوچکترین بینظمی میتواند آسایش بسیاری از ساکنین را مختل کند.
۱۰ مورد از مهم ترین قوانین آپارتمان نشینی
برای آن که در یک ساختمان نظم حاکم باشد و تمامی واحدها در کمال آرامش و احترام در کنار یکدیگر زندگی کنند، قوانین آپارتمان نشینی پدید آمدند. این قوانین مجموعه وظایفی هستند که تمامی واحدها موظفند آن را رعایت کنند. شاید برای شما جالب باشد که این قوانین توسط ساکنین واحدها و با مشورت مدیر ساختمان تعیین میشود؛ بنابراین این قوانین مختص یک آپارتمان هستند و ممکن است با دیگر ساختمانها متفاوت باشند. تعدادی از رایجترین این قوانین عبارتند از:
۱. پرداخت به موقع شارژ ساختمان
شارژ ساختمان در اصل هزینهای است که تمامی واحدها موظف به پرداخت آن هستند. این هزینه جهت رسیدگی به ساختمان، تعمیرات، نظافت، هزینه سرایدار و در مواردی جهت پرداخت قبض آب، برق گاز پرداخت میشود. این هزینه بایستی بهموقع و در زمان مقرر پرداخت شود، در غیر این صورت مدیر ساختمان در اداره هزینهها به مشکل میخورد.
همچنین بخوانید : نحوه محاسبه شارژ ساختمان
۲. رعایت نظافت
یکی از مهمترین قوانین آپارتمان نشینی رعایت نظافت است. برخی واحدها ممکن است کیسهزباله خود را جلوی درب ساختمان یا واحد خود قرار دهند. این کار برخلاف قوانین ساختمان است و باعث آلوده کردن فضای ساختمان میشود. بهعلاوه بوی نامطبوعی را در فضا جاری میسازد و باعث آزار همسایهها میشود؛ بنابراین ساکنین یک ساختمان باید کیسهزباله خود را به بیرون ساختمان منتقل کنند و از نریختن شیرابه آن در آپارتمان مطمئن شوند.
۳. نداشتن سروصدای زیاد
خانه محل آرامش و استراحت است. حال تصور کنید همسایه شما با صدای بلند در حال گوش دادن موسیقی است و یا نیمهشب در راهرو با صدای بلند صحبت میکند. تمامی این مسائل میتواند باعث آزار شما شود. ازاینرو تمامی ساکنین یک آپارتمان بایستی تاحد امکان از ایجاد سر و صداهای بلند بپرهیزند. طبق قوانین آپارتمان نشینی ایجاد سروصدا بلند برای همسایهها ممنوع است.
۴. عدم تغییر دادن نما
یکی دیگر از قوانین آپارتمان نشینی مهم، عدم تغییر نمای یک ساختمان است. مالک یک واحد نمیتواند بهصورت دلخواه نمای واحد خود را تغییر دهد و شکل یک ساختمان را برهم زند. بهعنوانمثال نصب حفاظ، تغییر نمای دیوارها، پهن کردن لباس، نصب کولر در نما و… از جمله کارهایی هستند که در بسیاری از ساختمانها ممنوعاند.
۵. استفاده مناسب از فضاهای اشتراکی
فضاهای اشتراکی یا مشاعات بخشهایی از آپارتمان نظیر پارکینگ، راهروها، راهپلهها و… هستند که برای تمامی ساکنین مشترک میباشد. استفاده شخصی از فضاهای اشتراکی مثل قراردادن گلدان یا جاکفشی در راهروها یا پشتبام و یا استفاده از پادری جلوی درب ممنوع است. بهعلاوه، حمل اثاثیه با آسانسور نیز استفاده نابجا از تجهیزات مشاع ساختمان است و نباید انجام شود.
همچنین درصورتیکه برج مسکونی دارای فضاهایی نظیر سالن همایش و استخر باشد نیز همه ساکنین باید حق یکسان در استفاده از آنها داشته باشند. بهعلاوه، شستشوی ماشین، فرش و.. در فضاهایی نظیر پارکینگ ممنوع است. همچنین، استعمال دخانیات در فضاهای سربسته اشتراکی نظیر راهرو یا آسانسور مجاز نیست. لازم به ذکر است اجاره دادن یا فروختن مشاعات ساختمان از جمله پارکینگ بدون توافق با سایر واحدها نیز ممنوع است.
۶. عدم نگهداری از حیوانات
در قوانین آپارتمان نشینی نگهداری از حیوانات در منزل با محدودیتهایی مواجه است. نگهداری از حیواناتی که برای سایر ساکنین ایجاد ترس میکنند مجاز نیست. بهعلاوه، درصورتیکه نگهداری از حیوانات سبب ایجاد بوی بد و یا صدای بسیار شود، انجام این کار در ساختمان ممنوع است.
۷. احترام به ساعات تعیین شده برای کار تعمیراتی
هر آپارتمانی ممکن است ساعاتی را برای انجام فعالیتهایی که با ایجاد سروصدا همراه است اعلام کند. برای مثال در اغلب آپارتمانها شما میتوانید کارهای تعمیراتی خود را در روزهای غیرتعطیل از ساعت ۹ تا ۱۳:۳۰ انجام دهید. بهعلاوه، در ساعات بعدازظهر نیز انجام اینگونه فعالیتها در ساعات ۱۷ تا ۱۹ مجاز است.
۸. پرداخت هزینه خرابی های ساختمان
در قوانین آپارتمان نشینی در شرایطی که هرگونه خرابی در فضاهای اشتراکی ساختمان نظیر پارکینگ، آسانسور و دربهای ورود و خروج ایجاد شود، هزینه آن باید به طور عادلانه بین تمامی ساکنین تقسیم گردد. در مقابل، اگر یکی از ساکنین به فضاهای اشتراکی آسیب رسانده باشد تمامی هزینهها را باید شخصاً پرداخت کند. این خسارت نباید از شارژ ساختمان پرداخت شود. برای مثال هزینه آب دادن لولههای یک واحد و نشت آب به سایر فضاهای ساختمان باید توسط واحدی که تأسیسات آن آسیبدیده است پرداخت شود.
۹. رعایت قوانین استفاده از پارکینگ
در شرایطی که محل پارکینگ هر واحد ساختمانی در قولنامه یا سند آنها لحاظ شده باشد، افراد موظف هستند که وسایل نقلیه خود را دقیقاً در محل مشخصشده پارک نمایند. اگر هر کدام از واحدها پارکینگ اختصاصی خود را نداشته باشند، محل استفاده از هر کدام از واحدها باید با توافق همه ساکنین تعیین شود. بهعلاوه، در قوانین آپارتمان نشینی درصورتیکه پارکینگ اختصاصی یکی از ساکنین خالی باشد، پارک وسایل نقلیه بدون توافق طرفین و پرداخت اجاره مجاز نیست.
۱۰. توجه به اطلاعیه های اعلام شده توسط مدیریت ساختمان
باوجودآنکه مدیریت ساختمان برتری نسبت به سایر ساکنین آپارتمان ندارد، اما احترام به زحماتی که مدیر در راستای حفظ آرامش و امنیت ساکنین میکشد بسیار مهم است. درصورتیکه افراد از قوانین تعیین شده در ساختمان سرپیچی کنند، برای مثال شارژ ساختمان را پرداخت نکنند، مدیریت میتواند از طریق شکایت به مراجع قضایی اقدام نماید.
بهعلاوه، توجه به اطلاعیههایی که مدیریت از راههای ارتباطی مختلف به ساکنین اعلام میکند نیز بسیار مهم است. در مقابل، مدیریت نیز باید هرگونه تغییر در قوانین ساختمان را به طور منظم و دقیق به ساکنین اطلاعرسانی کند.
چالش های پیرامون اجرای قوانین آپارتمان نشینی
حال ممکن است تصور کنید با وضع قوانین آپارتمان نشینی تمامی مشکلات حل میشود و نظم و آرامش بر ساختمان حاکم میگردد؛ درصورتیکه این تصور اشتباه است. در بسیاری از موارد اجرای قوانین مخصوص آپارتمان با چالشهایی مواجه میشود که در ادامه مطلب به آن میپردازیم:
- بی توجهی به تابلوی اعلانات
نکته مهم و حائز اهمیت پس از وضع قوانین، اطلاعرسانی جامع و کامل به اعضای یک ساختمان است. مدیریت یک ساختمان وظیفه دارد اطلاعرسانیهای مختلف بهخصوص هزینهها و شارژ هر واحد را به سمع و نظر ساکنین برساند. معمولاً تابلوی اعلانات یک جایگاه رایج برای اطلاعرسانیهای مربوط به یک ساختمان میباشد، اما در بیشتر موارد ساکنین ممکن است اطلاعیههای روی تابلو را مشاهده نکنند.
- عدم آشنایی با قوانین وضع شده
تمامی اعضا بایستی با قوانین وضع شده بهخوبی آشنا شوند تا بتوانند آن را رعایت کنند. بدیهی است درصورتیکه این اعضا اطلاعات کاملی از قوانین آپارتماننشینی نداشته باشند، در اجرای آن نیز به مشکل میخورند. ازاینرو مدیریت ساختمان بایستی بهترین روش را برای اعلام قوانین وضع شده انتخاب کند. او میتواند در یک جلسه با حضور تمامی ساکنین این قوانین را بررسی کند و یا میتواند از طریق تابلوی اعلانات قوانین را در اختیار آنها قرار دهد.
- عدم رعایت قوانین ساختمان توسط ساکنین
در بسیاری از موارد ساکنین با این که با قوانین بهخوبی آشنا هستند، اما از اجرای درست آن خودداری میکنند. یک مدیر باتجربه و کارآمد در چنین شرایطی باید با قوانین مربوط به همسایهداری و حقوق آپارتماننشینی آشنا باشد و عواقب ناشی از رعایت نکردن قوانین را برای فرد توضیح دهد. این قوانین بهخوبی وظایف ساکنین ساختمان را مشخص کرده است و ذکر کرده که در صورت هرگونه تخطی مجازات قانونی در پیش دارد.
راهکارهای حل مشکلات احتمالی در اجرای قوانین آپارتمان نشینی
درصورتیکه هر کدام از قوانین آپارتماننشینی توسط ساکنین رعایت نشود، نظم ساختمان برهم میخورد. به همین دلیل داشتن راهکارهایی برای اجرای بهتر این قوانین بسیار مهم است. برخی از مهمترین راهکارها عبارتاند از:
- مشورت با مدیریت ساختمان
در شرایطی که یکی از ساکنین به قوانین موجود ساختمان احترام نمیگذارد، سایر همسایگان نباید بهصورت شخصی به او تذکر دهند. این کار میتواند سبب ایجاد تنشهای مختلف در بین ساکنین شود. به همین دلیل، ایجاد جلسات منظم توسط مدیریت و پیگیری وضعیت ساختمان بسیار مهم است. در این جلسات ساکنین میتوانند موارد مختلف را گزارش دهند و مدیریت نسبت به حل مشکلات اقدام نماید.
- اطلاعرسانی دقیق
عدم آگاهی ساکنین نسبت به قوانین آپارتماننشینی نیز میتواند باعث بروز مشکلات مختلفی شود. به همین دلیل مدیریت باید از روشهای مختلفی برای اطلاعرسانی قوانین استفاده کند تا همه ساکنین نسبت به آن آگاهی کافی داشته باشند.
- پیگیری سریع خرابیهای ساختمان
محل تأمین هزینههای خسارت به مشاعات باید توسط مدیریت تعیین شود. اگر یکی از ساکنین باعث ایجاد این خسارت شده باشد، بدیهی است که باید هزینه تعمیرات آن را بپردازد. از طرفی، اگر خسارت واردشده بهسرعت پیگیری نشود ممکن است سبب افزایش میزان خسارات و در نتیجه افزایش هزینه تعمیر آن شود.
استفاده از تمامی راهکارهای گفتهشده نیاز به صرف زمان و هزینه از طرف مدیریت ساختمان دارد. این کار میتواند بر ابعاد مختلف زندگی فردی که این مسئولیت را پذیرفته تأثیر بسیاری بگذارد. به همین دلیل استفاده از نرمافزارهای طراحی شده برای مدیریت ساختمان یک گزینه بسیار عالی به نظر میرسد.
مزایای استفاده از نرم افزار مدیریت ساختمان برای رعایت قوانین آپارتمان نشینی
نرمافزار مدیریت ساختمان قابلیتهای متعددی دارد که به ساکنین و مدیریت در برقراری هرچه بهتر نظم ساختمان کمک میکند. برخی از قابلیتها عبارتند از:
-
گزارش توسط ساکنین
ساکنین میتوانند عدم رعایت قوانین آپارتمان نشینی توسط هرکدام از همسایگان خود را از طریق این نرمافزار به مدیریت اطلاع دهند. این کار سبب میشود تا میزان تنشها به طور قابلتوجهی کاهش یابد. بهعلاوه، ساکنین میتوانند هرگونه ایجاد خسارت به مشاعات ساختمان را گزارش دهند تا مدیریت بهسرعت در جریان آن قرار بگیرد و مشکل ایجادشده را برطرف نماید. به همین دلیل، دیگر نیاز به برگزاری جلسات متعدد برای پیگیری مشکلات ساختمان وجود ندارد.
-
اطلاع رسانی صحیح
برای اطلاعرسانی صحیح قوانین به تمامی ساکنین دسترسی مداوم به آنها ضروری است. نصب نرمافزار مدیریت ساختمان این امکان را ایجاد میکند که ساکنین با استفاده از تابلوی اعلانات بهسرعت در جریان اطلاعیههای ساختمان قرار بگیرند. این کار از صرف هزینههایی مثل چاپ و نصب اطلاعیههای قوانین آپارتمان نشینی میکاهد و احتمال مشاهده اطلاعیه توسط ساکنین را بهشدت افزایش میدهد.
-
مدیریت مناسب فضاهای اشتراکی
با استفاده از نرمافزار مدیریت ساختمان شما میتوانید امکانات رفاهی ساختمان را بهخوبی مدیریت کنید. در این نرمافزار فضایی برای رزرو سالن همایش و یا استخر وجود دارد که میتواند دسترسی یکسان ساکنین به این امکانات را مدیریت کند.
-
محاسبه میزان شارژ و هزینههای ساختمان
اپلیکیشن مدیریت ساختمان میتواند میزان شارژ ساختمان را محاسبه و آن را بهتمامی ساکنین اطلاع دهد. بهعلاوه، هزینه های ساختمان نیز با استفاده از این برنامه کاربردی محاسبه و اعلام میشود. به همین دلیل استفاده از این نرمافزار میتواند برای مدیریت صورتهای مالی کمک بسیار بزرگی به مدیریت کند.
سؤالات متداول
1. در قانون آپارتمان نشینی نحوه محاسبه هزینه تعمیر آسانسور چگونه است؟
هزینه تعمیر آسانسور درصورتیکه بروز مشکل به دلایلی نظیر حمل اسباب و اثاثیه توسط ساکنین نباشد بین تمامی ساکنین تقسیم خواهد شد.
2. نگهداری حیوانات در پشت بام آپارتمان مجاز است؟
خیر. امکان نگهداری از حیوانات در فضاهای اشتراکی بهویژه پست بام وجود ندارد.
3. آیا میتوان در آپارتمان شومینه نصب کرد؟
خیر. ساکنین نمیتوانند برای نصب شومینه نمای ساختمان را تخریب کنند و یا تغییر دهند.
جمعبندی
قوانین آپارتماننشینی برای حفظ آسایش، آرامش و امنیت ساکنین وضع شدهاند. به همین دلیل رعایت این قوانین بهخصوص در ساختمانهای بزرگ بسیار مهم است. برای نظارت بر اجرای صحیح قوانین آپارتماننشینی راهکارهای مختلفی وجود دارد که یکی از مهمترین آنها استفاده از نرم افزار مدیریت ساختمان است. استفاده از این برنامه کاربردی سبب ایجاد نظم در ساختمان شده و به مدیریت در اجرای بهتر این قوانین کمک میکند.