هزینه های مشترک آپارتمان ها و نحوه محاسبه آنها از مهمترین بحثهای اين روزهاست. در واقع با رشد زندگی شهری و افزایش جمعیت، زندگی آپارتمان نشینی هم بیش از پیش رواج پیدا کرده است. هر آپارتمان تعداد قابل توجهی از افراد را درون خود جای میدهد که هر یک از آنها دارای یکسری تکالیف و حقوقی هستند. آگاهی از این تکالیف و حقوق به بهبود کیفیت آپارتمان نشینی و کم شدن اختلافات زندگی جمعی کمک میکند. ما در این مقاله قصد داریم راجع به هزینه های مشترک ساختمان ها و جزئیات مربوط به آنها اطلاعاتی را با شما در میان بگذاریم.
همچنین بخوانید : نحوه مدیریت مشاعات ساختمان چگونه است؟
در این بین نگاهی هم به قوانین مرتبط خواهیم داشت که مهمترین قانون در این زمینه قانون تملک آپارتمان هاست. پیش از ورود به جزئیات هزینه های مشترک ساختمان ها جا دارد بدانیم که طبق قانون تملک آپارتمان ها مالکیت در یک ساختمان به دو شکل مالکیت قسمتهای اختصاصی و مالکیت قسمتهای مشترک تعریف شده است. منظور از قسمتهای مشترک این است که همهی مالکین حق استفاده از آن قسمتها را دارند. طبیعتا در خصوص قسمتهای مشترک، هزینههای مربوطه هم به صورت مشترک محاسبه خواهد شد.
هزینه های مشترک آپارتمان ها به چه هزینه هایی گفته می شود؟
هزینه های مشترک آپارتمان ها در واقع هزینههایی هستند که برای استفاده یا حفظ و نگهداری قسمتهای مشترک آپارتمان پرداخت میشوند. این هزینهها ممکن است دربردارنده بهای مربوط به نگهداری ساختمان، تاسیسات، خرید تجهیزات، هزینههای اداری، حقوق مدیر ساختمان و… باشند.
انواع هزینه های مشترک
در ادامه قصد داریم انواع هزینه های مشترک ساختمان ها را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
1. هزینه ثابت
یکی از انواع هزینه های مشترک آپارتمان ها ، هزینههای ثابت است. برای مثال اگر ساختمان نگهبان یا سرایدار دارد، این مورد جزء هزینههای ثابتی در نظر گرفته میشود که ساکنین باید به صورت مشترک نسبت به پرداخت آن اقدام نمایند. هزینههای سرویس، نگهداری یا تعمیر آسانسور نیز از هزینههای ثابت محسوب شده و همه ساکنین بدون در نظر گرفتن متراژ بنا به صورت مساوی مکلف به پرداخت آن هستند.
2. هزینه نسبی
هزینه های نسبی همانطور که از اسمشان پیداست، به صورت نسبی محاسبه میشوند. در خصوص این هزینهها و نحوه محاسبه آنها مساحت زیربنای ملک مالکین در نظر گرفته میشود.
3. هزینه موردی
از دیگر هزینه های مشترک آپارتمان ها هزینههای موردی است که چند واحد با توجه به خدمات دریافتی آن را پرداخت میکنند و مربوط به تمام واحدهای ساختمان نیست. مثلا هزینه دربهای ریموت دار جزء مواردی است که استفاده کنندگان باید بهایش را پرداخت کنند و افرادی که ورودی آنها از درب دیگر ساختمان است تکلیفی به پرداخت هزینههای مربوطه ندارند.
آیا میدانید نحوه مدیریت هزینه های ساختمان به چه صورت است؟
نحوه محاسبه هزینه ها
هزینه های مشترک ساختمان ها طبق قانون تملک آپارتمانها، آییننامه اجرایی آن و توافق صورت گرفته میان ساکنین ساختمان محاسبه میشود. انجام این محاسبات بر عهده مدیر ساختمان است. در واقع مدیر ساختمان این وظیفه را دارد که علاوه بر تعیین میزان شارژ هر واحد، بهای مصرفی آب، برق یا گاز مشترک را نیز محاسبه و به ساکنین اعلام نماید. جالب است بدانید که امروزه سایتها و نرم افزارهایی برای محاسبه هزینه های مشترک ساختمان ها و تعیین سهم هر واحد طراحی شدهاند. بنابراین مدیران یا به صورت دستی یا به کمک این ابزارها میتوانند به راحتی هزینهها را محاسبه و مدیریت کنند.
محاسبه شارژ ساختمان
شارژ ماهیانه جزء هزینه های مشترک ساختمان ها است که همه با آن آشنایی دارند. مبلغ شارژ هر ساختمان میتواند با ساختمانهای دیگر متفاوت باشد. شارژ ساختمان معمولا برای بخشهای مشترک سازه و استفاده از آنها هزینه میشود. فرقی هم ندارد که برخی از واحدها خالی هستند یا موقتا به مسافرت و… رفتهاند. شارژ ساختمان باید پرداخت شود. از مبلغ شارژ برای پرداخت هزینههایی مثل نظافت ساختمان، سرویس آسانسور، تعمیرات و… استفاده میشود. به طور کلی مشاعات ساختمان مثل پارکینگ، حیاط، پشت بام، پلکان و… برای نگهداری، هزینههایی را میطلبند که این هزینهها از شارژ ساختمان تامین میشوند.
روش های محاسبه شارژ ساختمان
در محاسبه شارژ که یکی از هزینه های مشترک ساختمانها به شمار میرود، از روشهای مختلفی استفاده میشود. ما در اینجا به اختصار سه مورد از ملاکهای اصلی در تعیین شارژ ساختمان را به شما معرفی خواهیم کرد. یکی از این روشها، محاسبه شارژ متراژی است. همانطور که مشخص است در این شیوه شارژ هر واحد از ساختمان با توجه به متراژ آن محاسبه میشود. شیوه دیگر محاسبه شارژ نفری است. در واقع تعداد نفرات ساکن در هر واحد بر روی میزان مبلغ پرداختی برای شارژ ساختمان موثر است. گاهی نیز به صورت ترکیبی و نفر متراژی مبلغ شارژ ماهیانه محاسبه میشود.
برای مشاهده اطلاعات دقیق تر درباره نحوه محاسبه شارژ ساختمان کلیک کنید.
محاسبه حق الزحمه نگهبان
معمولا ساختمانهای بزرگ با تعداد واحدهای بالا به منظور تامین امنیت بیشتر ساکنین، فردی را به عنوان نگهبان ساختمان انتخاب میکنند. با توجه به حدود وظایفی که طبق توافق و قرارداد برای نگهبان ساختمان در نظر گرفته شده، انجام وظیفه خواهد کرد و پرداخت حق الزحمه او طبق قوانین کار خواهد بود.
محاسبه حق الزحمه مدیران ساختمان
مدیر ساختمان فردی است که برای انجام امور اداری و مدیریتی ساختمان به صورت دورهای انتخاب میشود. معمولا انتخاب مدیر ساختمان ۲ حالت دارد: در حالت اول مدیر از بین ساکنین ساختمان و با رای گیری انتخاب میشود. در حالت دوم هم مالکین توافق میکنند تا فردی غیر از ساکنین ساختمان، عهده دار این وظیفه شود. در این شرایط اگر قراردادی انعقاد پیدا کند، طبق قوانین کار حق الزحمهای برای مدیر ساختمان در نظر گرفته خواهد شد که جزء هزینه های مشترک ساختمان به شمار میرود و همه مکلف به پرداخت آن هستند.
محاسبه حق الزحمه سرایدار ساختمان
ساختمانهایی که تعداد طبقات و واحدهای بالایی دارند، برای نظافت و سایر فعالیتهای مربوط به نگهداری ساختمان نیاز به سرایدار دارند. سرایدار ساختمان میتواند طبق توافق مالکان ساختمان نسبت به شست و شو و نظافت قسمتهای مختلف ساختمان مثل راه پله، پنجرهها، پارکینگ، حیاط و… اقدام نماید و متناسب با حجم کار و وظایفی که به او محول شده، پولی به عنوان حق الزحمه دریافت کند.
هزینه قبوض ساختمان
از مسائل مهم در پرداخت هزینه های مشترک ساختمان ها، هزینههای مربوط به پرداخت قبوض است. این مورد در خصوص ساختمانهایی است که ساکنین آن از امتیاز برق، گاز یا آب مشترک استفاده میکنند. در واقع اگر در آپارتمانی از یک اشتراک واحد استفاده شود، هزینه قبض آن اشتراک باید بین ساکنین ساختمان تقسیم شود. البته امروزه تا جایی که ممکن است از کنتورهای جداگانه برای هر واحد به صورت اختصاصی استفاده میشود؛ با این حال برخی خدمات و امکانات مثل موتورخانه، شیر آب مشترک برای شست و شوی پارکینگ و… نیاز به امتیازات اشتراکی دارند.
با توجه به شرایط هر ساختمانی ممکن است یک یا چند قبض مشترک وجود داشته باشد. قبلا هم اشاره کردیم که قانون تملک آپارتمانها یکی از قوانین اصلی و مرجع برای اطلاع از حقوق و تکالیف ساکنین ساختمان است. جا دارد اشاره کنیم که در ماده ۲۳ آیین نامه اجرایی این قانون، به موضوع هزینه های مشترک ساختمان پرداخته شده است. میزان سهم ساکنین هر واحد در پرداخت قبوض مشترک ساختمان با توجه به متراژ واحد آنها محاسبه میشود. برای مثال کسی که واحد او دو برابر واحد دیگری است، باید سهم بیشتری پرداخت کند.
اهمیت تعداد نفرات هر واحد در محاسبه هزینه های مشترک آپارتمان ها
در محاسبه هزینه های مشترک آپارتمان ها ، تعداد نفرات هم میتواند اثرگذار باشد. گاهی در میان ساکنین اختلافاتی پیرامون میزان هزینهها رخ میدهد و برخی معترض میشوند که تعداد نفرات برخی واحدها بیشتر است و باید سهم بیشتری پرداخت کنند. در واقع معتقدند نفرات بیشتر در یک واحد مصرف بیشتری هم دارند و عادلانه نیست که به میزان سایر واحدها هزینه قبوض را پرداخت کنند. در این شرایط طبق توافقی که بین ساکنین انجام میشود، علاوه بر متراژ، تعداد نفراتی که در هر واحد زندگی میکنند هم در نظر گرفته میشوند.
همچنین بخوانید : هوشمند سازی ساختمان چگونه است؟
چند نکته تکمیلی در باب هزینه های مشترک آپارتمان ها
برخی ابهامات در خصوص هزینه های مشترک ساختمان ها در میان مردم وجود دارد که در این قسمت گذری بر آن موارد خواهیم داشت.
- برخی افراد فکر میکنند واحدهای خالی از سکنه نباید شارژ پرداخت کنند. این یک تصور غلط است و پرداخت هزینه های مشترک در هر صورتی الزامی است.
- مورد دیگر در خصوص برخورد با ساکنین متخلفی است که هزینه های مشترک ساختمان را پرداخت نمیکنند. در چنین شرایطی مدیران ساختمان با ارسال اظهارنامه بدهی مربوطه را با ذکر جزئیات و ریز هزینهها مطالبه میکنند. فرد متخلف موظف است ظرف مهلت ۱۰ روز نسبت به اظهارنامه دریافتی واکنش نشان دهد. اگر اعتراضی هم وجود دارد باید طی همین مدت در دادگاه صالح نسبت به آن اقدام نماید.
- نکته دیگر در خصوص وظایف مستاجرین در پرداخت هزینه های مشترک است. یک قاعده کلی در این زمینه وجود دارد آن هم اینکه مستاجرین مکلف به پرداخت هزینههای مصرفی هستند و هزینه تعمیرات اساسی و… با مالکین است، البته در هر موردی امکان توافق وجود دارد.
کلام آخر
در این نوشتار سعی داشتیم هر آنچه که در خصوص هزینه های مشترک آپارتمان ها لازم است بدانید را به بیانی ساده مطرح کنیم. امروزه با توجه به افزایش تعداد آپارتمانها در سطح شهر و گسترش این شکل از زندگی جمعی، آگاهی از قوانین مربوطه میتواند در پیشگیری و حل اختلافات موثر واقع شود. بسیاری از مشکلات زندگی آپارتمان نشینی به خاطر عدم آگاهی از قواعد و اصول قانونی است. با مطالعه قوانین آپارتمان نشینی علاوه بر اینکه سطح آگاهی فرد ارتقاء پیدا میکند، نسبت به نحوهی گرفتن حق خود در مواجهه با افراد متخلف و متقلب هم مطلع خواهد شد. به شما پیشنهاد میکنیم حتما مواد مختلف قانون تملک آپارتمانها و آیین نامه اجرایی آن را به دقت مطالعه نمایید. امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شود.