آیا شما هم در آپارتمانی سکونت دارید که تعدادی از واحدهای آن خالی است و مالکین آن ها حاضر به پرداخت شارژ نیستند؟ و یا خودتان مالک آپارتمانی هستید که در آن سکونت ندارید اما شارژ پرداخت می کنید؟ اگر پاسختان مثبت است مطلب شارژ واحد خالی را با دقت مطالعه فرمایید.
شاید شما نیز مانند بسیاری از افراد گمان کنید که واحد خالی نیازی به پرداخت شارژ ندارد اما اینگونه نیست. ما قصد داریم در این محتوا درباره قانون پرداخت شارژ ساختمان واحد خالی صحبت کنیم و تمامی ابهاماتی را که در این خصوص وجود دارد برطرف سازیم. اگر شما نیز به دنبال پاسخ سوالات خود هستید تا پایان همراه ما باشید.
واحد خالی از سکنه چیست؟
لازم می دانیم که پیش از هر چیز در ابتدا تعریف واحد خالی از سکنه را ارائه دهیم. به طور کلی واحد خالی از سکنه واحدی است که در آن کسی سکونت نداشته باشد. حال ممکن است که مالک واحد را اجاره داده و هنوز کسی در آن ساکن نشده باشد و یا اینکه به طور کلی واحد خالی است و قرار نیست کسی در آن سکونت کند. حال باید دید که پرداخت شارژ در هر یک از حالت ها برای این واحد چگونه است؟
همچنین بخوانید: هزینه مشترک ساختمان ها
آیا واحدهایی هم که خالی از سکنه هستند باید شارژ بپردازند؟
پاسخ این سوال مثبت است. همه واحدها حتی واحدهایی که کسی در آن ها سکونت ندارد باید شارژ ماهانه خود را پرداخت کنند.
طبق قانون 4 تملک آپارتمان ها مالک واحد خالی موظف است تا زمانی که کسی در واحد او زندگی نمی کند شارژ را پرداخت کند. طبق این قانون واحدهای خالی باید هزینه های عمرانی و هزینه های نگهداری از آپارتمان را بپردازند و در مورد پرداخت آن امتناع نکنند.
در مواقعی هزینه های ساختمان ربطی به سکونت افراد در واحدهای مختلف ندارد. در این صورت هزینه های مربوطه را باید تمامی واحدها حتی واحدهای خالی از سکنه بپردازند.
برای آشنایی با مدیریت هزینه های ساختمان کلیک کنید.
با یک مثال ساده این قصیه را شفاف تر بیان می کنیم. فرض کنید که در آپارتمانی ساکن هستید که از 10 واحد 3 واحد آن خالی است. حال اگر پشت بام دچار خسارت شود و یا موتورخانه نیاز به تعمیر داشته باشد چون در راستای حفاظت از کل ساختمان است باید همه واحدها حتی 3 واحد خالی هزینه های مربوطه را پرداخت کنند. بنابراین این قضیه ربطی به این موضوع ندارد که واحدها پر یا خالی باشند. در بسیاری از مواقع این گذر زمان است که خساراتی از این قبیل را ایجاد می کند.
آیا مستأجر بدون سکونت هم باید شارژ پرداخت کند؟
گاهی ممکن است که یک مستأجر واحدی را اجاره کند اما بنا به دلایلی برای مدتی در آن سکونت نیابد. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که شارژ این واحد را چه کسی باید پرداخت کند؟ مالک یا مستأجر!
در این مواقع باید به توافق بین مالک و مستأجر رجوع کرد. اگر در توافق بین آن ها پرداخت شارژ به عهده مستأجر باشد خود او باید شارژ را بپردازد و اگر عنوان شده که مالک وظیفه پرداخت شارژ را بر عهده دارد پس مالک باید این هزینه را تقبل کند.
اما جدا از توافق بین مالک و مستأجر منطقی تر است که در مدتی که مستأجر هنوز سکونت پیدا نکرده، شارژ را مالک بپردازد. چرا که در این مدت مستأجر هیچ نفعی نبرده ولی مالک به دلیل مالکیت خود باید هزینه ها را پرداخت کند.
ایا اطلاعی از نحوه محاسبه شارژ ساختمان دارین؟
همچنین در حالتی که قرارداد بین مالک و مستأجر فسخ شود نیز پرداخت شارژ باید بر عهده مالک باشد. چرا که در این صورت تمامی توافقات صورت گرفته نیز از میان می رود.
آپارتمان خالی از چه هزینه هایی معاف است؟
مسلم است که آپارتمان خالی در بسیاری از هزینه های ساختمان مداخله ای ندارد. به عنوان مثال اگر آب و گاز ساختمان بین تمامی واحدها مشترک باشد در این صورت واحدهایی که کسی در آن ها سکونت ندارد هیچ آب و گازی مصرف نکرده اند. بنابراین نیازی نیست که هزینه ای از این جهت پرداخت کنند.
به طور کلی واحد خالی می تواند هزینه هایی را که مربوط به امکانات مصرفی هستند مانند آب و برق و گاز مشترک را پرداخت نکند.
آپارتمان خالی کدام هزینه ها را باید بپردازد؟
همان طور که پیش تر گفتیم واحد خالی موظف به پرداخت هزینه های مربوط به عمران و نگهداری ساختمان است. هزینه هایی مانند مرمت پشت بام، مرمت حیاط، احیای نما، تعمیر آسانسور، سرویس موتورخانه، حقوق نگهبان و به طور کلی هر هزینه ای که کل ساختمان را شامل شود در لیست پرداختی واحدهای خالی نیز قرار می گیرد.
قانون جریمه عدم پرداخت شارژ واحد خالی
یکی از مشکلاتی که بسیاری از ساختمان ها با آن روبه رو هستند این است که واحدهای خالی تمایلی به پرداخت شارژ ندارند و در مقابل پرداخت هزینه ها مقاومت می کنند. متأسفانه این امر بسیار رایج است و مشکلات زیادی را برای مدیریت و سایر ساکنین ایجاد می کند. اما نگران نباشید قانون تملک آپارتمان ها برای این مورد هم راه حلی دارد!
با چالش های برگزاری جلسات در ساختمان بیشتر آشنا شوید.
طبق ماده 10 قانون تملک آپارتمان ها اگر واحد خالی از سکنه شارژ خود را پرداخت نکند مدیریت ساختمان وظیفه دارد که از طریق اظهارنامه و شرح کامل لیست پرداختی، بدهی آن واحد را مطالبه کند. اگر واحد متخلف طی 10 روز از ابلاغ اظهارنامه اقدامی در جهت تسویه بدهی خود انجام ندهد مدیر ساختمان می تواند از دادن خدمات مشترک به آن واحد خودداری کرده و در صورت عدم پرداخت بدهی واحد، این بار از طریق اداره ثبت، اجرائیه ارسال کند.
در صورتی که قطع خدمات مشترک ممکن نباشد، مدیر ساختمان می تواند به مراجع قضایی مراجعه کند. در این صورت دادگاه خارج از نوبت به پرونده رسیدگی کرده و واحد متخلف را تا 2 برابر مبلغ بدهی جریمه خواهد کرد.
میزان پرداختی هر واحد چگونه تعیین می شود؟
این وظیفه مدیریت ساختمان است که به طور دقیق شارژ هر واحد را محاسبه و واحدهای خالی را از پرداخت هزینه های مربوط به موارد مصرفی معاف کند. اگر تعداد واحدها زیاد باشد محاسبه شارژ هر واحد کار دشواری است.
بنابراین استفاده از نرم افزار مدیریت ساختمان مانند نرم افزار مای لابی من می تواند بسیار کاربردی و مفید باشد و مدیران را از صرف وقت و انرژی برای محاسبه شارژ و دریافت آن معاف کند. مای لابی من می تواند به راحتی با رعایت قانون پرداخت شارژ ساختمان واحد خالی شارژ پرداختی هر واحد را اعم از هزینه های ثابت و متغیر تعیین کند و چالش دریافت شارژ را برای مدیران برطرف سازد.
سخن پایانی
پرداخت شارژ ساختمان یکی از اقدامات ضروری در جهت حفظ ساختمان و آسایش ساکنین است. بنابراین تمامی واحدها موظف به پرداخت سهم خود هستند و عدم پرداخت آن ها تبعات زیادی را به همراه خواهد داشت. ما در این مطلب به یکی از رایج ترین مشکلات آپارتمان ها یعنی عدم پرداخت شارژ توسط واحدهای خالی پرداختیم و قانون پرداخت شارژ ساختمان واحد خالی را شرح دادیم.
اگر به عنوان مدیر ساختمان و یا یک همسایه وظیفه شناس در صدد راهی برای حل این مشکل هستید، این محتوا می تواند بسیار کاربردی باشد و شما را در داشتن ساختمانی آرام یاری دهد.
همچنین بخوانید: بهترین نرم افزار مدیریت ساختمان
سوالات متداول
1. آیا واحد خالی از سکنه باید هزینه نظافت ساختمان را پرداخت کند؟
بله، نظافت ساختمان در دسته هزینه های مربوط به نگهداری ساختمان قرار دارد و طبق قانون پرداخت آن بر عهده تمامی واحدهاست.
2. مدیر ساختمان برای ارسال اظهارنامه به واحد بدهکار به کجا مراجعه کند؟
مدیر ساختمان برای ارسال اظهارنامه باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند.
3. مسئول پرداخت شارژ ساختمان چه کسی است؟
اگر واحد خالی است و یا مالک خود در آن سکونت دارد با مالک است. اما اگر مالک واحد را اجاره داده پرداخت شارژ با مستأجر است. البته بستگی به هزینه ها و توافق بین مالک و مستأجر نیز دارد. برای اطلاع دقیق از اینکه چه کسی مسئول پرداخت بدهی است بهتر است که در ابتدا مدیر ساختمان با مالک و مستأجر گفت وگو کند.